Este energia eoliana sustenabila in viitor?! Piata are nevoie de 230 – 450 GW energie eoliana

energia eoliana

Intr-o era a schimbarilor climatice si a costurilor energetice in crestere, sursele de energie durabila sunt mai importante ca niciodata. 

Energia eoliana este una dintre cele mai promitatoare surse de energie durabila, dar este cu adevarat viabila pe termen lung.

Aruncam o privire la avantajele si dezavantajele energiei eoliene pentru a afla.

Prezentare generala energia eoliana

In prezent, energia eoliana este una dintre cele mai populare forme de energie regenerabila. Eoliana reprezinta o sursa alternativa la resursele energetice conventionale, cum ar fi petrolul, carbunele si gazele naturale.

Aceasta se bazeaza pe puterea vantului pentru a genera electricitate.

Exista doua moduri principale in care acest lucru se poate face: prin intermediul turbinei eoliene si a altor dispozitive mici numite generatoare eoliene.

Energie eoliana este sustenabila in viitor? 

Raspunsul este da – cu conditia ca noi, ca societate, suntem dispusi sa investim in aceasta tehnologie si s-o utilizam corect.

Dezvoltarea infrastructurii si punerea in aplicare a unor politici clare sunt necesare pentru a face energia eoliana o solutie realmente sustenabila pentru viitor.

Ce este energia eoliana de fapt?

Energia eoliana este una dintre sursele de energie regenerabila, care foloseste puterea vantului pentru a genera curent electric.

Aceasta metoda a fost folosita inca din anii 1800, cand s-au inventat primele generatoare eoliene.

In ziua de azi, tehnologia s-a imbunatatit si exista mai multe tipuri de turbine eoliene care pot fi folosite pentru producerea de energie.

In ultimii ani, gospodariile din intreaga lume au inceput sa instaleze panouri fotovoltaice pentru a produce energie verde. Dar o alta sursa populara de energie regenerabila este cea eoliana.

Soarele creeaza curenti termici in atmosfera care creeaza vantul. Vantul pune in miscare rotorul turbinei eoliene, care transforma miscarea in energie mecanica.

Aceasta energie mecanica este apoi convertita in energie electrica prin intermediul unui generator.

Energia electrica poate fi folosita pentru alimentarea unei case sau a unei intreprinderi mici.

Energia eoliana si puterea vantului

Energia eoliana reprezinta procesul de creare a energiei electrice folosind vantul sau fluxurile de aer care apar in mod natural in atmosfera terestra.

Energia eoliana este energia pe care o produce vantul. Vantul este un flux de aer produs de diferenta de temperatura intre zonele calde si cele reci ale Pamantului.

Energia eoliana a fost folosita inca din vechime pentru a pune in miscare obiecte, cum ar fi morile de vant, si pentru a produce electricitate.

Astazi, energia eoliana este folosita in multe tari pentru a genera electricitate sustenabila.

Desi exista multe avantaje ale energiei eoliene, exista si probleme legate de aceasta. Unele probleme includ impactul asupra mediului inconjurator, cum ar fi zgomotul si vibratiile produse de turbine, precum si impactul asupra pasarilor si altor animale care pot intra in contact cu turbinele.

In plus, energia eoliana este uneori necesara sprijinului altor surse de energie (cum ar fi hidroenergia), pentru ca vantul nu bate intotdeauna cu putere suficienta pentru a genera electricitate.

Ce esteo turbina eoliana? Cum functioneaza o turbina eoliana

O turbina eoliana este un dispozitiv care transforma energia cinetica a vantului in energie mecanica, care apoi poate fi folosita pentru a genera electricitate.

Turbinele eoliene sunt folosite de mai bine de un secol in diverse scopuri, inclusiv pentru a alimenta pompe si alte masini.

Ele au fost, de asemenea, utilizate pentru producerea de electricitate din anii 1800.

In general, o turbina eoliana are trei componente principale: un rotor (care este impins de vant), un generator (care transforma energia mecanica in electricitate) si un suport (pentru a sustine rotorul).

Rotorul este cel care capteaza forta vantului si o transforma in energie mecanica.

Generatorul transforma apoi aceasta energie mecanica in electricitate prin intermediul unei legaturi electromagnetice.

O turbina moderna tipica va incepe sa genereze energie electrica atunci cand viteza vantului va atinge

O turbina eoliana este un dispozitiv care converte energia cinetica a vantului in energie mecanica.

Aceasta energie mecanica poate fi convertita in energie electrica prin intermediul unui generator.

Turbinele eoliene sunt folosite pentru a produce electricitate pe scara larga si sunt una dintre sursele principale de electricitate regenerabila.

Exista mai multe tipuri de turbine eoliene, dar cele mai frecvente sunt turbinele cu elice si cele cu aburi.

Turbinele cu elice au o roata care este pusa in miscare de vant. Acestea functioneaza prin rotirea unei elice care este conectat la un generator.

Generatorul transforma miscarea rotationala in curent electric.

Turbinele cu abur functioneaza intr-un mod similar, dar in loc de o elice utilizeaza un jet de abur pentru a pune roata in miscare.

O turbina eoliana are trei componente principale: un rotor cu pale, un generator si un angrenaj. Palele rotative capteaza fluxul de aer si il dirijeaza spre generator. Viteza rotatiei generatoarelor este controlata de o boxa electronica numita „controlor de viteza”.

Aceasta permite ca turbele sa fie pornite si oprite automat, iar tensiunea curentului electric produs sa fie mentinut la valori constante. Sistemele moderne de gazeificare a turbinei pot functiona chiar si atunci cand vantul nu bate.

Criza finaciar-energetica se poate ameliora cu energie eoliana in regim offshore

Comisia Europeana estimeaza ca Europa ar avea nevoie de minim 230  GW si maxim 450 GW energie eoliana offshore pana in 2030, care ar putea asigura pana la 30% din necesarul de energie electrica a continentului.

O parte din acest potential tehnic si crestere economica poate fi realizata la nivel national.

Europa este deja liderul mondial pentru tehnologia eoliana offshore, care a generat recent investitii anuale de aproximativ 10 miliarde de euro, mai mult decat orice alta tehnologie din surse regenerabile.

Potrivit unui comunicat al guvernului danez publicat de Reuters, opt state membre ale Uniunii Europene au anuntat semnarea unui acord prin care incearca sa reduca la minimum dependenta lor de energia rusa si sa creasca capacitatea eoliana offshore de sapte ori pana in 2030.

Impreuna, avem un potential eolian offshore foarte substantial. Atata timp cat ne bazam pe combustibili fosili, suntem mai sensibili

Mette Frederiksen prim-ministrul Danemarca

Cele opt tari care au semnat acest acord sunt: Danemarca, Germania, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda si Suedia.

De cand Putin a inceput razboiul din Ucraina, Rusia a redus sau chiar a anulat livrarile de gaz catre numeroase guverne europene.

Marea Baltica, unde exista in prezent 2,8 GW de capabilitati eoliene offshore instalate, este impartita de cele opt state. Majoritatea acestora se afla in apele teritoriale daneze sau germane.

Avantaje ale utilizarii energia eoliana

Energia eoliana este o resursa regenerabila si nepoluanta, ceea ce inseamna ca poate fi folosita fara a afecta mediul inconjurator. In plus, este o sursa de energie relativ ieftina si usor de accesat.

Dezavantajele sunt legate de impactul asupra mediului si de variatiile de putere ale output-ului.

In prezent, energia eoliana este una dintre cele mai sustenabile si mai ieftine forme de energie disponibile. Cu toate acestea, multe persoane se intreaba daca energia eoliana va fi la fel de sustenabila in viitor.

Avantajele utilizarii energiei eoliane sunt nenumarate. In primul rand, este o sursa regenerabila de energie, ceea ce inseamna ca nu va epuiza niciodata.

In plus, este o sursa nepoluanta de energie, care nu emite gaze cu efect de sera sau alte substante poluante.

Energia eoliana este, de asemenea, relativ ieftina si usor de accesat in multe zone ale lumii.

Utilizarea energiei eoliane are mai multe avantaje fata de alte surse de energie. In primul rand, este o sursa de energie regenerabila, ceea ce inseamna ca nu se va epuiza.

In al doilea rand, este o sursa de energie nepoluanta, care nu emite gaze cu efect de sera in atmosfera.

In plus, folosirea energiei eoliane ajuta la reducerea dependentei de combustibili fosili care sunt responsabili pentru majoritatea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Dezavantaje ale utilizarii energiei eoliene

Desi energia eoliana este o sursa de energie regenerabila si nu polueaza mediul, exista anumite dezavantaje ale utilizarii acesteia.

Unul dintre aceste dezavantaje este costul initial al investitiei in infrastructura necesara pentru a produce energie eoliana.

De asemenea, turbinele eoliene pot fi zgomotoase si pot produca shadow flicker – o intunecare intermitenta a zonei in care se afla. In plus, unii oameni considera ca turbinele eoliene sunt urate si pot distruge peisajul.

Dezavantajele utilizarii energiei eoliane sunt minime comparativ cu avantajele. Unele probleme pot include zgomotul turbinei si impactul asupra mediului inconjurator (de exemplu, asupra pasarilor).

Cu toate acestea, aceste probleme pot fi minimizate prin planificarea corecta a locatiilor.

In prezent, energia eoliana este o sursa de energie regenerabila in crestere, cu un potential urias de a furniza o cantitate mare de energie. Cu toate acestea, exista cateva probleme legate de utilizarea acestei surse de energie.

Principalul dezavantaj al utilizarii energiei eoliene este costul initial ridicat pentru constructia unei turbine eoliene.

Turbinele eoliene pot costa sute de mii de dolari sau chiar mai mult, in functie de marime si complexitate.

Acest cost inalt poate face dificila adoptarea unei astfel de tehnologii, in special in tarile in curs de dezvoltare.

O alta problema a energiei eoliene este impactul asupra mediului inconjurator. Desi turbinele eoliene nu produc gaze cu efect de sera, ele pot avea un impact negativ asupra pasarilor si altor animale care zboara prin zona.

De asemenea, turbinele eoliene pot produce zgomot, care poate fi deranjant pentru vecinii din apropiere.

Concluzii

In prezent, exista o problema majora a energiei eoliene: lipsa de predictibilitate.

Aceasta inseamna ca, in multe cazuri, este greu de prevazut cand se va produce vantul si cat de puternic va fi.

Acest lucru face ca planificarea energiei eoliene sa fie extrem de dificila si uneori chiar imposibila.

Exista, totusi, un numar de solutii care ar putea rezolva aceasta problema, iar unele dintre ele sunt deja in curs de implementare.

Daca aceste solutii vor fi implementate cu succes, atunci energia eoliana ar putea fi o sursa viabila si sustenabila de energie pentru viitor.

Concluzia noastra este ca energia eoliana offshore are un potential urias de a alimenta sistemele energetice ale Europei si poate contribui la ameliorarea crizei financiare-energetice.

Totusi, pentru ca acest potential sa fie realizat in intregime, trebuie investit in mod serios in dezvoltarea si constructia de noi capacitati eoliene offshore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *