Cand vine vorba de o petrecere reusita in Romania, alege carne de gratar care este unul dintre cele mai populare alimente pentru a fi gatita in exterior.
Nu conteaza daca esti in cautarea unor preparate pentru un picnic sau pur si simplu vrei sa ai o masa de gratar delicioasa, carnea de gratar este intotdeauna o alegere buna. Iata cateva sfaturi despre cum sa alegi cea mai buna carne pentru gratar.
Ce este carnea de gratar?
Carnea de gratar este o mancare usor de preparat, care se poate servi intr-o varietate de moduri. Carnea de gratar are un gust minunat si poate fi servita simpla, cu sosuri sau alte condimente. Carnea de gratar este ideala pentru o masa rapida sau pentru un picnic.
Carnea de gratar este o alegere populara pentru orice tip de masa, dar mai ales pentru un picnic sau o barbecu. Asadar, ce este carnea de gratar? Este carne tocata marunt si condimentata, apoi pusa la frigare. Carnea de gratar se poate face din orice tip de carne, dar cele mai populare sunt: porcul, vita sau mielul.
Porcul este sursa principala a carnii de gratar in multe tari. In Romania, porcul este considerat un simbol national si este adesea servit la evenimente speciale.
Viteluta este o alta sursa populara de carne pentru grill, iar in multe tari e considerata o delicatesa.
Mielul este o alegere mai putin comuna in comparație cu celelalte două, dar totusi se bucura de un loc important in cultura culinara romaneasca si nu numai.
Ce carne de gratar sa alegi?
Atunci cand alegi carnea de gratar, trebuie sa tii cont de mai multi factori. In primul rand, este important sa stii care este sursa ta de carne. Daca alegi carne de la supermarket, asigura-te ca este proaspata si nu prea grasa. De asemenea, ar fi ideal sa alegi o bucata de carne cat mai uniforma pentru a o putea gati corespunzator.
Odata ce ai ales tipul de carne potrivit, trebuie sa te asiguri ca ai toate ustensilele necesare pentru a o gati cum se cuvine. Daca nu esti sigur cum sa procedezi, intreaba un carnar sau consulta un ghid despre cum sa pregatesti diferite tipuri de carne pentru gratar.
In final, asigura-te ca respecti timpii de preparare indicati pe ambalajul carnii si ca o prinzi bine pe gratar inainte de servire. Daca respecti aceste sfaturi simple, masa ta va fi un success!
Cum sa pregatesti carnea de gratar?
In momentul in care alegi carnea pentru grill, este important sa tii cont de mai multi factori. Prima data, trebuie sa te asiguri ca alegi o bucata de carne de calitate, la un pret bun.
Apoi, trebuie sa tii cont de tipul de carne pe care il alegi. Daca esti pasionat de gratar, probabil stii ca exista mai multe tipuri de carne pentru grill: porc, vaca, miel etc. Fiecare tip de carne are o textura si un gust diferit si se pregateste intr-un mod diferit.
De exemplu, porcul este o carne tare si usor astringenta, iar vaca este o carne moale cu un gust puternic. Mielul este considerat ca fiind cea mai buna carne pentru grill din cauza texturii sale fine si a gustului delicat.
Carnea de gratar poate fi o alegere excelenta pentru orice masa, fiind un aliment sanatos si delicios in acelasi timp. Totusi, pentru a beneficia de toate aceste avantaje, este important sa stii cum sa o pregatesti corect. Iata cateva sfaturi utile:
-Alege carne proaspata: nu cumpara carne congelata si asigura-te ca aceasta este taiata intr-o bucata cat mai uniforma. Daca nu stii ce tip de carne sa alegi, potrivit pentru gratar, intreaba un vanzator specializat.
-Pune carnea la marinat: odata ce ai ales carnea potrivita, trebuie s-o pui la marinat pentru a o face mai moale si mai gustoasa. Pune-o intr-un vas incapator impreuna cu uleiul de masline, ierburile aromatice si condimentele preferate si lasa-o la frigider cel putin 2 ore. Inainte de a o pune pe gratar, scoti carnea din vasul
Sosuri pentru carnea de gratar
Sosurile sunt cele care completeaza perfect orice carne de gratar. Iata cateva sosuri delicioase pentru carnea de gratar pe care sa le incercati:
Sos picant: Se amesteca 2 linguri de ulei, 2 linguri de otet balsamic, 1 lingura de mustar dijon si 1 lingura de miere. Acest sos este ideal pentru carnea de porc sau vita.
Sos barbeque: Se amesteca 2 linguri ketchup, 2 lingurit sucul de lamaie, 1/2 lingurita ulei vegetal si 1/2 lingurita boia dulce. Acest sos da o savoare speciala carnii de pui sau rata.
Sos rosu: Se amesteca 2 cani ketchup, 1 cana suc de mere, 3/4 cana otet alb si 3/4 cana zahar brun. Acest sos este perfect pentru orice fel de carne la gratar.
Alte trucuri in pregatirea carnii
Nu exista o reteta anume pentru a face o carne de gratar perfecta, insa exista cateva trucuri pe care le poti aplica pentru a te asigura ca rezultatul final va fi unul delicios. In primul rand, alege carnea potrivita: pentru un gratar bun este necesara o bucata de carne de calitate, preferabil din piept de vita sau pulpa de porc. Carnea de pui si cea de miel se pot pregati la fel de bine la gratar, insa tind sa se usuce mai repede.
Apoi, asigura-te ca maruntesti bine carnea inainte de a o pune pe gratar. Aceasta va permite ca carnea sa se patrunda cu totii condimentele si va fi mai usor de mancat. Daca preferi carnea mai putin prajita, limiteaza-te la 3-4 minute pe fiecare parte; daca iti place mai bine rumenita, lasa-o 4-5 minute. In orice caz, nu uita sa intorci bucatile regulat pentru a nu se arde!
Date de contact carmangeriamoldovan.ro
Adresa: I.L Caragiale nr.16, Sânnicoara, Apahida, Cluj
E-mail: office@cmdn.ro
Telefon: 0747051900
Program: Luni – Vineri 8:00 – 15:00