ROBOR este un indice al dobanzilor la care se imprumuta banca de la altii pentru a-si acoperi propriile costuri si riscuri.
Pe scurt, ROBOR este rata dobanzii la care bancile isi schimba banii intre ele. In functie de valoarea indicelui, bancile percep mai multe sau mai putine dobanzi pentru imprumuturile facute clientilor.
Din acest motiv, este important sa stiti cum se calculeaza ROBOR si ce inseamna el pentru dumneavoastra.
Ce este ROBOR?
Acesta reprezinta un indice al dobanzilor la depozitele bancare in lei, calculat pentru perioada de 3 luni.
Acest indice este folosit de banci pentru a determina nivelul dobanzilor la creditele in lei.
Cum se calculeaza acest indice?
ROBOR este un indice care se foloseste pentru a calcula dobanda pentru imprumuturile in lei. Indicele este publicat de Banca Nationala a Romaniei si este calculat in functie de dobanzile la care sunt incarcate bancile comerciale pentru imprumuturile intrabancare in lei.
De ce variaza ROBOR?
Acesta este un indice folosit pentru a determina costul creditelor ipotecare. Acest indice este calculat in fiecare zi de catre Banca Nationala a Romaniei si este publicat in jurul orei 16:00. El se calculeaza pentru perioadele de 3 luni, 6 luni si 9 luni, iar valoarea acestuia poate fluctua in functie de mai multi factori.
Cum iti afecteaza indicele rata la banca?
Cand te gandesti la rata dobanzii, probabil ca iti vin in minte cuvinte precum: ‘scumpa’, ‘mare’, ‘prost plasata’. Iar asta pentru ca, intr-adevar, odata cu majorarea ROBOR, rata la banca s-a simtit.
El este un indice al dobanzilor pentru imprumuturile interbancare pe termen scurt, in lei si este folosit de catre banci pentru a calcula costul creditelor. Si cum odata cu cresterea acestui indice, se simte si in portofelul nostru.
Daca aveam un credit ipotecar in lei fix pe 30 de ani, astazi am fi plătit cu 200 de lei mai mult decât luna trecută. Însă, dacă aveam un credit ipotecar în lei variabil, dobânda s-ar putea reduce
Ce sunt dobanzile la credite legate de ROBOR
Avem de a face cu un indice al dobanzilor la creditele acordate in lei de catre banci din Romania, in functie de care se calculeaza costul creditelor legate de ROBOR.
Dobanda la creditele legate de indicele acesta este una variabila, care se schimba odata cu modificarea indicelui. De exemplu, daca in urma unei majorari a indicelui ROBOR, rata dobanzii la un credit ipotecar ar putea creste cu cateva sute de lei.
Pentru a te asigura ca nu te vei trezi cu o rata mai mare a dobanzii la credit decat cea la care te-ai gandit initial, alege un produs bancar cu dobanda fixa.